fullsizerender
MUS z DYNI z KASZĄ GRYCZANĄ i POMIDORKAMI
Październik 20, 2016
20161010_141954
GRILLOWANY KURCZAK na PUREE z GROSZKU z PIECZONĄ DYNIĄ
Październik 26, 2016
Pokaż wszystkie

ZAWIJANA TARTA z CUKINIĄ i BAKŁAŻANEM

_DSC0738

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki razowej ( lub jeśli nie tolerujecie glutenu 1 szklanka mieszanki bezglutenowej )
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietanki (można użyć sojowej)
  • 2 łyżki oliwy/oleju kokosowego
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

 

Mąkę ugnieść z masłem, dodając zimnej wody. Uformować kulę i odstawić do lodówki na 30 minut (jeśli się Wam spieszy nie musicie).

Ciasto rozgnieść palcami w foremce do tarty, lub wyłożonej papierem formy tortowej. Nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 10 min (aż ciasto się lekko zarumieni).

Marchewkę obrać , umyć, pokroić wzdłuż w 1 mm plastry (możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw).

Bakłażana i cukinię umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry.

Cebulę pokroić w krążki.

Przygotowane warzywa wymieszać z oliwą, odrobiną soli i pieprzu.

Warzywa układać po okręgu na cieście.  Następnie zalać je śmietanką (można dać więcej śmietanki, jeśli chcemy mieć więcej „sosu”) wymieszaną z jajkiem i posypać ziołami.

Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. w 160 C.

Smacznego! 

 

_DSC0745 _DSC0743

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This