20170129_145452
PIZZA KOZI SER i BURAKI/ pizza with goat cheese and beets
Styczeń 31, 2017
20170130_152311
OWSIANE PIEGUSKI/ oatmeal cookies
Luty 7, 2017
Pokaż wszystkie

SERNIK KOKOSOWY z OWOCAMI/ coconut cheesecake

20170201_141718

SERNIK KOKOSOWY/ coconut cheesecake

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 1,5 h

Składniki (tortownica około 23 cm)

• 4 jajka
• 1 kg sera mielonego
• 150 g mleczka kokosowego
• 150 g wiórków kokosowych
• 7 czubatych łyżek cukru pudru
• olej kokosowy do wysmarowania formy
• sok z połowy cytryny

•garstka ulubionych owoców (u mnie maliny, jerzyny i jagody)

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do oddzielnego naczynia.

W jednym naczyniu umieść: zmielony ser, mleko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, żółtka. Zmiksuj.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Wysmaruj olejem kokosowym. Na dno rozsyp po całej powierzchni wiórki kokosowe, tak aby poprzyklejały się do oleju kokosowego.

Wylej masę sernikową. Na dno piekarnika połóż naczynie  wypełnione wodą.  Sernik piecz  40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejnych 30 minut. Na ostatnie 20 minut wylej na wierzch kokosową piankę z ubitych białek.

Kokosowa pianka
Białka z jajek ubij na sztywno.  Dodaj łyżkę cukru pudru i dalej ubijaj. Wsyp 50 gramów wiórków kokosowych i lekko wymieszaj masę. Gotową kokosową piankę wyłóż na sernik na 20 minut przed zakończeniem pieczenia.

Po upieczeniu, sernik zostaw na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik możesz posypać wiórkami kokosowymi i udekorowac ulubionymi owocami 🙂

 

ENG: COCONUT CHEESECAKE

Preparation time: 30 minutes

Baking time: 1.5 hours

Ingredients (cake tin about 23 cm)

• 4 eggs
• 1 kg of cheese minced
• 150 g of coconut milk
• 150 g desiccated coconut
• 7 heaped tablespoons granulated sugar
• coconut oil 
• juice of half a lemon

• handful of favorite fruits (raspberries me, jerzyny and blueberries)

Separate the yolks and whites. Proteins put into a separate container.

In a bowl, place: ground cheese, coconut milk, cornstarch, lemon juice, 6 tablespoons powdered sugar, egg yolks. Mix.

The bottom of the springform pan with baking paper and fasten the rim. Grease coconut oil. At the bottom of spilling the entire surface of the coconut oil.
Pour the mass of cheesecakes. At the bottom of the oven put a vessel filled with water. Cheesecake bake 40 minutes at 180 degrees. Then reduce temperature to 160 degrees and bake another 30 minutes. For the last 20 minutes, pour on top of coconut foam of egg whites.

Coconut foam:
Whisk the egg whites to stiff. Add a tablespoon of icing sugar and whisk away. Put 50 grams of grated coconut and gently mix the mass. The finished foam coconut cheesecake to lay off 20 minutes before end of baking.

After baking, leave the cheesecake for 30 minutes in the oven with the door repealed.

Cheesecake can sprinkle with grated coconut and decorate of favorite fruits 🙂

 

20170202_194007

Photo: By me

instagram: jelonek_balbi

facebook: Trenuj z Jelonkiem/ Bambi

20170202_104519

20170201_142408

20170201_141718

20170202_104519 (2)

Photo: By me

instagram: jelonek_balbi

facebook: Trenuj z Jelonkiem/ Bambi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This