20170123_150727
WARZYWA ZAWIJANE w BOCZKU
Styczeń 24, 2017
20170127_210105
PUDDING CHIA z MARAKUJĄ / chia pudding with passion fruit
Styczeń 29, 2017
Pokaż wszystkie

SAŁATKA z AWOKADO/ avocado salad

20170125_135900

SAŁATKA z AWOKADO/ avocado salad :

Po raz kolejny zdrowe tłuszcze. Tym razem roślinne 🙂 I po raz kolejny łatwy w przygotowaniu posiłek, którym najedzą się również Twoje oczy. Nie zapominajmy, że zmysły również uwielbiają jedzenie. To, jak jedzenie wygląda, smakuje i pachnie, ma bardzo duże zaczenie,  bo przecież każda monotonia kiedyś się nudzi. Ciekawe połączenie sycącego awokado  z orzeźwiającym ogórkiem przełamane słodyczą żurawiny i sokiem z cytryny,  posypane  chrupiącymi orzechami.

O właściwościach prozdrowotnych awokado przeczytacie tutaj: http://healthskie.pl/awokado/

A tutaj, również o orzechach i nasionach: http://healthskie.pl/namaczanie-nasion-i-orzechow/

 

Składniki (porcja na jedną osobę):

-garść sałaty pekińskiej/lodowej

-pół ogórka 

-pół awokado

-pół małej cebuli

-ulubione kiełki

-około 30g ulubionych orzechów/nasion (pecan, nerkowca, migdały, laskowe, brazylijskie, włoskie,  nasiona dyni, słonecznika)

-suszona żurawina

-sok z połówki cytryny

-szczypta soli himalajskiej

-szczypta świeżo zmielonego pieprzu 

 

Awokado obrać i pokroić, ogórka obrać i pokroić w cienkie plastry, sałatę umyć, cebulę posiekać w okręgi.

Ułożyć sałatę i ogórka na talerzu, następnie ułożyć pocięte w plastry awokado, dodać pociętą na wiórki cebulę, posypać kiełkami, żurawiną, orzechami. Wszystko skropić sokiem z cytryny. Mam nadzieję, że ten posiłek przypadnie Wam do gustu:)

 

 

ENG:

Avocado salad with nuts and seeds.

Easy to prepare meal that will feed your eyes. That’s how food looks like, tastes and smells is very important, because every monotony quickly bored.

Ingredients (serving per person):

-Beijing lettuce / iceberg lettuce

-1/2 cucumber

-1/2 avocado

-1/2  small onion

-favourite sprouts

-about 30g favorite nuts / seeds (pecans, cashews, almonds, hazelnuts, brazil, walnuts, pumpkin seeds, sunflower seeds)

-cranberry

-grape with half lemon 

-Himalayan salt

-freshly ground pepper

Peel and cut the avocado, peel the cucumber and cut into thin slices, wash lettuce, chop the onion into rings. Arrange the lettuce and cucumber on the plate, then lay cut in slices of avocado, add the onion, sprinkle sprouts, cranberries and walnuts. All sprinkle with the lemon juice. I hope that you will taste. 🙂

Photo:  facebook: Trenuj z Jelonkiem

 

20170125_135727Photo: instagram: jelonek_balbi ;  facebook: Trenuj z Jelonkiem

20170125_133703Photo: instagram: jelonek_balbi ;  facebook: Trenuj z Jelonkiem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This