_DSC1105
MŁODA KAPUSTA PIECZONA z CZOSNKIEM i OLIWĄ
Maj 18, 2016
_DSC1052
CHŁODNIK LITEWSKI
Maj 21, 2016
Pokaż wszystkie

PIZZA na OWSIANYM SPODZIE z JABŁKIEM i KARMELIZOWANĄ CEBULĄ (bez glutenu)

_DSC1067

(1 pizza)

Składniki: 

ciasto:

  • 1 szklanka mąki owsianej (bez glutenu)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • orzech drożdży
  • szczypta soli

dodatki:

  • 1/2 jabłka
  • ser pleśniowy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru brązowego/miodu/ksylitolu
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka posiekanego szczypiorku
  • 3 suszone pomidory

sos:

Mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól, następnie rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru drożdże. Ugniatać ciasto aż powstanie dość zbita konsystencja. Uformować kulę, miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40min.

Przygotować sos: pomidory wlać na patelnię lub do garnuszka, zostawić na małym ogniu na ok. 10 min by lekko odparowały, dodać mąkę i dokładnie wymieszać lub zblendować. Przyprawić.

Cebulę pokroić w krążki lub piórka, smażyć  na oleju kokosowym z dodatkiem cukru/miodu/ksylitolu. Po ok. 3-4 min. zmniejszyć ogień i zostawić cebulę aż lekko się skarmelizuje (nabierze ciemniejszego koloru).

Ciasto rozłożyć palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować sosem. Nakładać kolejno : pokrojony ser pleśniowy, cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz cienkie plasterki jabłka i suszone pomidory.

Wstawić do nagrzanego do 230 C piekarnika. Piec ok. 10 min. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego! 

 

_DSC1072

_DSC1061

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This