IMG_2590
BANANOWE LODY na PATYKU
Sierpień 4, 2016
20160805_101628
KASZA QUINOA z WARZYWAMI
Sierpień 9, 2016
Pokaż wszystkie

PIZZA z CUKINIĄ na ZAKWASIE

IMG_2622

(3 pizze)

Składniki: 

  • 1 saszetka suchego zakwasu (30 g)
  • 300 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mozarella
  • 1/2 opakowania sera feta/koziego
  • oregano do posypania
  • natka pietruszki (ok. pół pęczka)
  • pomidorki koktajlowe
  • sos pomidorowy ( puszka pomidorów/3 świeże + 3 ząbki czosnku + szczypta oregano + szczypta soli + szczypta pieprzu)

 

Przygotować ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać sól i rozrobiony w ciepłej wodzie zakwas. Zostawić na 10 min. Dodać oliwę i wyrobić (jeśli ciasto jest wilgotne można podsypać lekko mąką by się nie kleiło).

Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok. 3 h. (ciasto można przygotować dzień wcześniej, gdy wyrośnie wstawić do lodówki, następnie ponownie wyjąć na ok. 1 h przed przygotowaniem).

Cukinię pokroić w plasterki, osolić i zostawić na ok. 15 min. Gdy cukinia puści wodę, osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Posmarować ją olejem i zgrillować.

Przygotować sos: czosnek posiekać i podsmażyć, dodać pomidory i przyprawy. Trzymać na małym ogniu ok .15-20 min. by sos zgęstniał.

Ciasto rozwałkować lub rozłożyć palcami na papierze do pieczenia. Posmarować sosem.  Nałożyć mozarellę, pokrojoną w krążki cebulę, przekrojone na pół ząbki czosnku oraz cukinię. Posypać pokruszonym serem feta/kozim i oregano.

Wstawić do nagrzanego do 240 C piekarnika na 10 min.

Po wyjęciu pizzy posypać ją posiekaną natką pietruszki oraz położyć pomidorki.

Pizza dobrze smakuje polewana oliwami smakowymi ( czosnkową, chili czy bazyliową, które można przygotować także samemu).

Smacznego! 

IMG_2609

IMG_2617

IMG_2606

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This