14580468_10154548006346870_1860984171_n
LATTE DYNIOWE
Październik 7, 2016
20161006_164748
KREM z BURACZKÓW z JABŁKAMI
Październik 12, 2016
Pokaż wszystkie

DOMOWE PĄCZKI

20161004_200946

Składniki:

  • 700 g mąki tortowej
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 75 g masła
  • 5 żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • ulubione powidła
  • 70 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • pół garnuszka tłuszczu do smażenia

 

Drożdże rozrobić z odrobiną cukru, mąki i ciepłego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka z cukrem ubić do białości na gęstą pianę. Dodać przesianą mąkę z solą. Dodać zaczyn. Mieszając dodawać mleka. Na sam koniec dodać rozpuszczone masło.

Wyrobione ciasto, podsypać od dołu mąka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostawić do podwojenia objętości (ok. 30 min).

Rozłożyć ciasto na wcześniej posypanej mąką desce na wysokość 1.5 cm, szklanką wyciąć pączki.  Wycięte pączki odłożyć na oddzielną deskę. Pozostawić do wyrośnięcia.

Rozgrzać tłuszcz w garnku i smażyć pączki z jednej i z drugiej strony aż nabiorą złocistego koloru (około 30s z każdej strony).

Powidła , marmoladę bądź inne ulubione nadzienie zwykłą strzykawką wstrzyknąć w pączki.

Rozrobić cukier puder z odrobiną soku z cytryny by powstał lukier, w którym umoczymy pączki. Zrobiłyśmy też ciemną polewę z kakao, cukru pudru i odrobiny gorącej wody. Polewy powinny być dość gęste ponieważ pączki, które będziemy moczyć będą ciepłe. Polewy bez problemu się rozprowadzą. Dodatkowo pączki ozdobiłyśmy wiórkami i pistacjami.  Śmiało możecie użyć swoich ulubionych orzechów i suszonych owoców.

Pączki mimo naszych obaw wyszły niesamowicie puszyste, a ciasto nie było suche 🙂

Smacznego!

20161004_200245

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This