20161011_155045
MUFFINY DYNIOWE
Październik 16, 2016
_DSC0738
ZAWIJANA TARTA z CUKINIĄ i BAKŁAŻANEM
Październik 24, 2016
Pokaż wszystkie

MUS z DYNI z KASZĄ GRYCZANĄ i POMIDORKAMI

fullsizerender

MUS z DYNI z KASZĄ GRYCZANĄ i POMIDORKAMI to lekkostrawne, ale sycące danie, które przygotujecie w 15 minut. A dlaczego warto jeść dynię? Poczytajcie tutaj: http://healthskie.pl/dynia/

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 100-150 g kaszy gryczanej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • zioła prowansalskie
  • płatki chili

 

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Dynię dokładnie umyć i pokroić ( można ze skórką, gdyż ma ona dużo dobrych właściwości). Wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 10 min (aż zmięknie).

Ugotowaną dynię zblendować z łyżeczką masła. Przyprawić sokiem z cytryny, kurkumą, curry, solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać.

Na patelni podsmażyć pokrojony czosnek z pomidorkami.

Mus z dyni wyłożyć na talerze, następnie dodać kaszę i pomidorki z czosnkiem. Posypać ziołami oraz płatkami chili.

Smacznego!

img_3933

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This