_DSC0642
GAZPACHO
Maj 1, 2016
_DSC0679
BOTWINKA
Maj 5, 2016
Pokaż wszystkie

BEETBALLS – KULECZKI Z BURACZKÓW

_DSC0711

Składniki:

  • 3 średnie buraczki
  • 1 opakowanie sera koziego/ fety
  • polenta ( ok. 10 łyżek)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • chili
  • czosnek suszony, może być niedźwiedzi (1 łyżeczka)
  • olej kokosowy

 

Buraczki ugotować w łupinkach z odrobiną cukru i soku z cytryny/octu jabłkowego ( do miękkości, ok. 30 min)

Ugotowane i ostudzone buraczki obrać z łupinek, pokroić i zblendować. Dodać ser, roztrzepane jajko, 1 łyżeczkę soli i 3 łyżki polenty. Wszystko dokładnie wymieszać.

W osobnej miseczce wymieszać polentę z solą, pieprzem, czosnkiem oraz chili ( w zależności jak ostre lubicie, u nas dość sporo).

Formować małe kuleczki z masy buraczanej, następnie obtaczać je w polencie i wrzucać na mocno rozgrzany olej. Smażyć 2-3 min. obracając kulki by się nie przypaliły.

Kuleczki dobrze smakują z sosem musztardowym lub kokosowym. U nas sos z  gęstej części mleczka kokosowego z odrobiną soli i ziół. Jeśli tolerujecie laktozę można użyć także kwaśnej śmietany.

Smacznego! 

 

_DSC0717_DSC0724

 

_DSC0715

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This