_DSC0679
BOTWINKA
Maj 5, 2016
_DSC0968
KRUCHE DONATY z CZEKOLADĄ (bez glutenu)
Maj 12, 2016
Pokaż wszystkie

KRUCHE CIASTECZKA z BURAKÓW z GUARANĄ (bez glutenu)

_DSC0832

( 12 ciasteczek)
Składniki:
• 2 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej)
• 1 łyżka sody oczyszczonej
• 3 łyżki ksylitolu/innego słodzika
• Szczypta kardamonu
• 1 łyżeczka cynamonu
• Szczypta wanilii
• Szczypta soli himalajskiej
• 1 szklanka puree z buraków (ok. 2 średnie buraki)
• 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego/masła
• 1 tabliczka białej lub czarnej czekolady
• Spora garść pistacji (zostawić kilka do posypania ciastek)

plus 5 łyżek sproszkowanej guarany

 

Buraki ugotować w łupinkach z odrobiną soku z cytryny i cukru (ok.30min) . Ostudzić i obrać., następnie zblendować.
Do miski wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Dodać puree z buraczków oraz olej, pokruszoną czekoladę i posiekane pistacje. Wszystko wymieszać (z powstałej masy powinno dać uformować się kulki, w razie potrzeby dosypać trochę mąki).
Uformować 3 kulki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przygnieść. Przeciąć na 4 części. Posypać pistacjami.
Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec ok. 25 min.

Smacznego!

_DSC0851

_DSC0823

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This