20161004_200946
DOMOWE PĄCZKI
Październik 9, 2016
20161011_155045
MUFFINY DYNIOWE
Październik 16, 2016
Pokaż wszystkie

KREM z BURACZKÓW z JABŁKAMI

20161006_164748

Składniki:

  • 3 buraki
  • włoszczyzna
  • 2 jabłka
  • 4 śliwki (mogą być suszone)
  • 2 łyżki stołowe stewi/ksylitolu/innego ulubionego słodzika
  • mleczko kokosowe lub śmietanka
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól himalajska
  • pieprz
  • odrobina chili w proszku lub papryczki
  • koperek
  • nasiona konopi (opcjonalnie)

Włoszczyznę obrać i  pokroić, buraki pokroić (im drobniej tym szybciej się ugotują. Pokrojone warzywa włożyć do garnka i zalać wodą (3/4 wysokości).

Jabłka i śliwki pokroić, w małym garnuszku rozpuścić masło, wrzucić pokrojone owoce, dolać trochę wody, cukru i octu, gotować aż zmiękną, a masa stanie się gęsta.

Do gotujących się buraków dodać całą zawartość garnka włącznie z owocami,  aby jeszcze troszkę się pogotowało.

Wszystko zblendować, dodać soli, pieprzu i chili, ponownie zblendować.  Po przestygnięciu dolać mleczka kokosowego lub śmietany.

Posypać nasionami konopi i koperkiem.

Krem z buraków smakuje równie dobrze na zimno:)

Smacznego! 

20161006_16443720161006_164309

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This