IMG_2497
PIECZONE BROKUŁY i PAPRYKA
Sierpień 12, 2016
20160904_140220
CHIA BROWNIE
Wrzesień 4, 2016
Pokaż wszystkie

KASZA BULGUR z FASOLKĄ z GRILLOWANYMI WARZYWAMI i SOSEM HARISSA

IMG_2657

KASZA BULGUR z FASOLKĄ z GRILLOWANYMI WARZYWAMI i SOSEM HARISSA to naprawdę smaczny obiad czy idealna propozycja lunchu do pracy. Sos harissa jest dość ostry, można go jednak dopasować do własnego smaku, regulując ilość papryczki. Można go zrobić więcej i przechowywać w lodówce kilka dni. Świetnie smakuje z pieczonymi warzywami czy na grzance.

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 200 – 250 g kaszy bulgur
  • 1 nieduży kabaczek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 garści fasolki szparagowej
  • 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • Sos: pęczek natki pietruszki + 3 ząbki czosnku + 1 papryczka chili zielona + skórka z cytryny+ sok z 1/2 cytryny+ 1 łyżeczka nasion kolendry (najlepiej utłuc je w moździerzu)  + 2 łyżeczki kuminu + 1 łyżeczka soli + 1/2 szklanki oliwy z oliwek

 

Kaszę przepłukać i ugotować w osolonej wodzie.

Paprykę zgrillować lub upiec  ( tak by zeszła skóra). Kabaczek pokroić na 0,5 cm plastry i zgrillować. Można też zgrillować kurczaka.

Fasolkę ugotować (ok. 10 min. w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie).

Przygotować sos : wszystkie składniki dokładnie zblendować (z papryczki wyjąć pestki) z połową oliwy. Gdy powstanie dość jednolita masa, dodać resztę oliwy i wymieszać.

Na kaszę nałożyć warzywa i kurczaka i polać sosem. Można posypać natką.

 

Smacznego! 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This