_DSC0931
OWSIANE NALEŚNIKI z FARSZEM IMBIROWO KOKOSOWYM (bez glutenu)
Maj 13, 2016
_DSC0773
SAŁATKA z BOTWINY i MŁODEJ MARCHEWKI z SEREM PLEŚNIOWYM
Maj 16, 2016
Pokaż wszystkie

CIASTO MARCHEWKOWO – ANANASOWE/ Carrot pineapple cake

_DSC0729

CIASTO MARCHEWKOWO – ANANASOWE/  Carrot pineapple cake

  • BEZGLUTENOWE

Składniki:

  • 6-7 marchewek
  • 1 puszka ananasa
  • 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu/innego słodzika
  • 6-7 orzechów włoskich
  • płatki kokosowe (do posypania)

 

masa:

  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu/innego słodzika (może być cukier puder)

 

Przygotować masę. Mleczko kokosowe zmiksować ze słodzikiem i wstawić do lodówki na kilka godzin by zastygło (ew. można dodać trochę żelatyny)

Marchewkę zetrzeć na tarce (najlepiej na drobnych oczkach). Dodać pokrojonego ananasa wraz z syropem.

W oddzielnej misce zmieszać suche składniki.

Jajka ubić (najlepiej mikserem) wraz z ksylitolem/słodzikiem, stopniowo wlewając roztopiony olej. Powstałą masę przelać do miski z marchewką. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Dodać posiekane orzechy.

Gotową masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u nas kwadratowa). Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika. Piec ok. 50 min.

Po wyjęciu z piekarnika, poczekać aż ciasto ostygnie. Pokroić na równe kawałki. Jeden kawałek posmarować masą kokosową, następnie nakryć drugim. Wierzch można polać białą czekoladą ( doda ona trochę więcej słodkości)

ENG:

Ingredients:

  • 6-7 carrots
  • 1 can of pineapple
  • 1 and 3/4 cup oat flour (gluten-free)
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder (gluten-free)
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 3 eggs
  • 3/4 cup of coconut oil
  • 1/2 cup xylitol / other sweetener
  • 6-7 walnuts
  • coconut flakes (for sprinkling)

Prepare mass. Coconut milk mix with sweetener and refrigerate for a few hours that froze (or. You can add a little gelatin)

Grate carrots (preferably fine mesh). Add the diced pineapple with syrup.

In a separate bowl, mix the dry ingredients.

Whip eggs (preferably a mixer) and xylitol / sweetener, gradually pouring the molten oil. The resulting mass pour into a bowl of carrots. Then add dry ingredients were thoroughly all connected to each other. Add the chopped nuts.

Dough is poured into molds lined with baking paper (in our square). Put into preheated to 160 C oven. Bake approx. 50 min.

After removing from the oven, wait for the cake to cool. Cut into equal pieces. One piece of coconut coat them, then cover the other. Top you can pour white chocolate (it will add a little more sweetness).

_DSC0728

Photo: By me

instagram: jelonek_balbi

facebook: Trenuj z Jelonkiem/ Bambi

_DSC0694

Photo: By me

instagram: jelonek_balbi

facebook: Trenuj z Jelonkiem/ Bambi

_DSC0699

Photo: By me

instagram: jelonek_balbi

facebook: Trenuj z Jelonkiem/ Bambi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest

Share This